Olipas eilenkin ahittava päivä Varastolla! Väkeä oli paljon poissa, mutta ne jotka olivat paikalla, suolsivat pääsuolestaan sitä itseään ihan tarpeeksi eli töitä riitti niin. Ketutus lisääntyi ja tuplaantui vielä roudausretkellä. Eli epäkivaa kaikki. Olen nukuskellut kehnosti ja nähnyt omituisia uneja.

 

Toivottavasti saan itseni edes jonkinlaiseen kuosiin ennen Belgan tuloa. Ne hyllyn perhanat pitäisi saada kasattua eikä Belga kuulostanut kovin ilahtuneelta. Ymmärränhän minä, aina pitää avittaa... Pirulauta, että ihminen on kipeä ja saamaton eivätkä nuo mömelöt auta mitenkään olemaan avuksi! Ketuttaa!

 

Asiasta kuudenteen eli loki täytti 5 vuotta ihan huomaamatta tuossa toukokuussa – onnittelen itseäni. Tässä luonnehdinta, millainen on viisivuotias:

 

”Viisivuotias bloggaaja lukee ja kuuntelee mielellään toisten blogistien kirjoituksia, satuja ja musiikkia. Blogi & sen pitäjä ymmärtää kysymyslauseita, käyttää aikamuotoja, kykenee toistamaan lyhyitä meemejä, sarjoja ja lauseita ja ymmärtää peruskäsitteitä. R:n, S:n tai D:n puuttuminen on hyvin tavallista. Tärkeämpää kuin pienet kirotusvihreät on, että kirjoitus on muuten sujuvaa ja kielelliset taidot ovat iänmukaisia.

Viisivuotiaan motoriset taidot – liikkeiden yhdistely ja sujuvuus – ovat varsin kehittyneitä *ja paskat, toim.huom.*. Paskartelu on usein mieluista. Blogisti tutkii uteliaasti ympäristöä ja muita blogeja ja Blogistaniaa. Hän löytää pieniä yksityiskohtia, vertaa ja lajittelee blogeja niiden ominaisuuksien mukaan ja rakentaa mallin mukaisia kokonaisuuksia ”palikoista” eli saattaa jopa kopioida suoraan jostakin jotakin. Blogin kirjoittamiseen sen pitäjä jaksaa keskittyä vähintään 25–30 minuutiksi. Hänen kannattaa lukea satuja ja muita tarinoita, sillä niiden avulla blogin sana- ja käsitevarasto kasvaa. Klassiset sadut kehittävät viisivuotiaan empaattisuutta ja kykyä tehdä ero oikean ja väärän, hyvän ja pahan välillä.

Viisivuotias pystyy yleensä selviämään ristiriitatilanteista ilman äärimmäisiä tunteenpurkauksia *tuskin, toim.huom.*. Blogi on itsessään sosiaalinen ja viihtyy niin blogistien kuin normi-ihmisten IRL seurassa. Bloggaaja oppii tekemään sopimuksia ja arvioimaan omaa käyttäytymistään. Toverien kanssa pippalot suunnitellaan yhdessä, tehtävät jaetaan ja osataan jo joustaakin. Halu olla iso ja näkyvä bloggaaja, joka osaa, saa aina välillä pahan kolauksen. Veemäiset kommentit ja anot harjaannuttavat sopivasti häviämäänkin. Mielikuvitus- ja roolileikit ovat mieluisia.

Yöjuopottelu on vielä tavallista, mistä huolimatta asiasta kannattaa jo keskustella lääkärin vastaanotolla. Viisivuotiaalla saattaa olla vielä heikko pettymyksen sieto. Blogin viisivuotistarkastus on usein hyvin perusteellinen ja hyvin monesta blogista löydetään poikkeavuuksia näissä testauksissa. Kannattaa muistaa, että blogia testataan vain siksi, että löydettäisiin sellaisia vaikeuksia, joita voidaan helpottaa. Erityisosaajat – terapeutit, toimintaterapeutit ja psykologit – ovat käytettävissä sitä varten, että he selvittelevät tarkemmin, mistä on kyse. Usein erityistyöntekijät osaavat antaa vinkkejä, joilla vaikeus voitetaan. Kun asiaan on puututtu, se ei ehdi kasvaa ongelmaksi asti!”

Ei minulla sen enempää. Jos jotakin saisi edes tehtyä, pitäkää peukkua!

 

265380.jpg 

 

POLKA, JOTA AHITTAA JA KETUTTAA!